Scurta prezentare a Tarii Zarandului

Intinsa pe versantul vestic al Muntilor Apuseni, de o parte și de alta a Crisului Alb, Tara Zarandului este una din cele mai bogate rezervatii de traditii arhaice din Romania.

Aproape nu poti spune ca sunt munti. Niste coame blande, de piatra aspra, coborand din coasta Apusenilor, curgand in valuri lungi spre apus, netezindu-se tot mai mult, pana la definitiva contopire cu campia Aradului. Muntii Zarandului. Tara Zarandului. O „tara” aproape la fel de mare cat intreg Maramuresul, insa despre care nu se stie aproape nimic.

 

Scurta prezentare a Bradului

Situat in partea de nord a judetului, in zona Zarandului, pe malul Crisului Alb, la 37km de municipiul Deva, relief deluros – muntos, altitudine 460m, suprafața orașului 7.998 ha., grad seismic 6 Mercalli.

Scurt istoric

Reclivele arheologice, apa, lemnul, toponimia, vorbesc, in felul lor, despre vechimea multiseculara a locurilor. Colectia de obiecte din bronz descoperite in 1890, precum si alte descoperiri arheologice ce au scos la iveala urme ce atesta exploatarea aurului de mai bine de 2000 de ani.

Necropola romana de al Muncel (Ruda Brad) este foarte convingatoare in acest sens. Denumirea riului ce strabate Bradul, Cris (Kryse) inseamna in vechea greaca "aur". Istoria consemneaza Bradul in contextul multor evenimente sociale importante, dar si ca puternic centru al mineritului.

Circulatia rutiera

Zona Brad este strabatuta de o retea de drumuri care leaga intre ele localitatiile principale. Reteaua de drumuri este in general bine intretinuta, legatura intre toate centrele de comuna realizandu-se pe drumuri asfaltate.

Principalele cai de acces ce strabat zona :

 - E79 care face legatura intre Deva si Oradea prin Brad.

 - DN74 care face legatura cu jud. Alba prin Abrud.

Zona este strabatuta de calea ferata Arad – Ineu – Brad.

 

Localizarea Pensiunii

Pensiunea Ana Maria o vei regasi pe strada Avram Iancu, nr. 56 la iesirea spre Oradea (E79), pe partea dreapta a drumului..

..de aici ne ocupam noi.

 

Home